уторак, 4. новембар 2014.


13 načina da oživite vašu kuhinju


13 svježih trendova za kuhinje u 2014. | Uredjenje doma

Industrija izrade kuhinja odmiče se od trenda svemoguće bijele koji je zahvatio industriju u posljednjih nekoliko godina i sad vidimo pomak prema prirodnim materijalima, mesinganog pribora, crno-bijelog minimalizma i poleđinama s uzorkom. Pokazat ćemo vam 13 ideja za uređenje kuhinje za koje vjerujemo da će biti najjači trendovi u 2014. godini.

1. Topli metali

Ove godine koristit će se topliji metalni tonovi kao što su mesing i bakar, odmičući se od drskog nehrđajućeg čelika i hladnog kroma. Vratit će se željezo i slični tonovi, pridonoseći bezvremenskom tradicionalnom stilu. Za razliku od kuhinje na fotografiji, koja naglašava minimalističku upotrebu mesinga i bakra na ručkama ladičara, napi i ostalim elementima (gdje je to moguće), primjena ovih materijala bit će velik hit u 2014.
13 svježih trendova za kuhinje u 2014. | Uredjenje doma

2. Prirodni materijali za zidove

Upotreba prirodnih tonova i materijala je velika u svim domenama uređenja interijera, uključujući kuhinje. Ploče s opekama (ili čak prave opeke, ako je to moguće) daju prostoru rustikalni ugođaj, a ako je dobro izvedeno izgledat će sjajno u vremenima koja dolaze. Vidjet ćemo ogoljene kuhinje sa vidljivim starim gredama, koje izgledaju fantastično. Novi dizajn nastojat će u prostor ugraditi grede i brodskim podom ukrasiti stropove i zidove – to je dodatni trošak, ali vrijedi.
13 svježih trendova za kuhinje u 2014. | Uredjenje doma

3. Kompaktna kutna sudopera

Bilo to šik, suvremeni model ili tradicionalni kao na slici dolje, mali, kompaktni kutni sudoperi su idealno rješenje za male kuhinje. Većina kuhinja koristiti kutove samo kao radnu površinu, tako da ova ideja unosi osvježenje u dizajn kuhinja. Pazite na ovo u 2014.
13 svježih trendova za kuhinje u 2014. | Uredjenje doma

4. Jednobojne osnove

Skandinavci rade najbolje: jednostavno, elegantno i uglađeno. Trend je tu već neko vrijeme, ali ovaj jednostavni stil čistih linija zadržat će se i u 2014. Da biste izbjegli hladnu, neprivlačnu kuhinju dodajte detalje od prirodnog drva – učinit će čuda za auru prostorije. Pločice ovde nisu dobrodošle – samo čvrste mramorne ploče, staklene trake ili druge čvrste zidne obloge. Ovaj stil pobeđuje i u 2014.
13 svježih trendova za kuhinje u 2014. | Uredjenje doma

5. Kuhinja na otvorenom

Kuhinje na otvorenom, poput ove na slici ispod, kao i kuhinja u kućici uz bazen na naslovnoj slici gore. Dok njihova popularnost raste u Sjedinjenim Američkim Državama, u drugim zemljama tek trebaju postati trend. Klima je, u određenoj mjeri, ograničavajući faktor, ali to neće zaustaviti rast ovog trenda i u oštrijim klimatskim zonama. U vlažnim, hladnim i vjetrovitim sredinama klizna staklena stijena će smanjiti potrebu za stalnim čišćenjem od nepovoljnih vremenskih uvjeta, a omogućuje raznovrsnost u korištenju – kako za lijepog vremena, tako i kod upitnih vremenskih uvjeta. Impresivan i glamurozan:definitivno reprezentativna ideja za svaki dom koji može ugostiti otvoreni kuhinju.
13 svježih trendova za kuhinje u 2014. | Uredjenje doma

6. Zanimljive i šarene keramičke pločice

Kuhinje traže malo uzbuđenja i razigranosti, zato su zanimljive i šarene keramičke pločice popularne u 2014. Potražite pločice sa zanimljivim uzorcima, u bojama (plava), šarene ili egzotičnog dizajna. Ostatak kuhinje ostavite minimalistički.
13 svježih trendova za kuhinje u 2014. | Uredjenje doma

7. Zidna rasveta

Potražite svjetiljke koje su eksponati sami za sebe. Predlažemo rustikalne, metalne držače od bakra ili mesinga, no ne morate se držati tradicionalnog stila. Jednostavno uskladite stil zidnih svjetiljki s ostatkom kuhinje. Ako imate jednobojnu, minimalistički uređenu kuhinju skandinavskog dizajna, odlučite se za moderne svjetiljke, a u tradicionalne kuhinje s mnogo prirodnih tonova bolje pristaju tradicionalne zidne lampe od mesinga.
13 svježih trendova za kuhinje u 2014. | Uredjenje doma

8. Plava

Plava je IN boja za 2014. te je također, bez sumnje, pobjednik i za kuhinje. Nemojte se ograničiti na jednu nijansu plave, nego miješajte – koristite umirujuću mornarsko plavu s nebesko plavom i tirkiznom. Svaka od njih ima svoju snagu, a ako se dobro kombiniraju djeluju još snažnije. U 2014. potražite plave dodatke, ormariće i pločice.
13 svježih trendova za kuhinje u 2014. | Uredjenje doma

9. Au natural – prirodno

Volite je ili ne, ali Ikea je pokrenula revoluciju u kuhinjskom dizajnu. Izdavanjem svog prvog novog štednjaka Metod prije više od 25 godina, švedska tvrtka želi ostaviti svoj pečat u dizajnu kuhinja. Ono što je zanimljivo je njihova ponuda – prilagođena preobrazbi gradskog stana, s opekom na zidovima, radnom pločom od prirodnog drva… i ne zaboravite bakrene detalje.
Iako imaju velik utjecaj na oblikovanje javnog mišljenja o tome što je IN, a što je OUT, bez obzira na Ikea-u, prirodno postaje sve popularnije u 2014. Potražite radne ploče od prirodnog drva ili kamena, zidove od opeke, ormare od prirodnog drva. Sve što dolazi iz prirode je dobro.
13 svježih trendova za kuhinje u 2014. | Uredjenje doma

10. Crne radne ploče

Opet primjenjujemo prirodno, ovaj put crne radne ploče od crnog granita ili kvarca. Bilo sjajni ili mat, u kontrastu s hladnim bijelim dizajnom interijera, govori “Ja nisam nov, ali ću tu ostati i izgledam odlično!” To nije novi trend u dizajnu kuhinja, ali je definitivno popularan i jedan je od favorita u 2014. – crne radne ploče (mi smo skloni mat boji).
13 svježih trendova za kuhinje u 2014. | Uredjenje doma

11. Otvorene police

Kuhinjski elementi  su uvijek korisna u kuhinji, ali sada vidimo trend otvorenih polica. Zašto skrivati kuhinjski pribor i posuđe iza zatvorenih vrata – i oni imaju svoj dizajn. Sad ljudi ne žele pokazati samo svoju otmjenu kuhinju, već i sve ostalo (kvalitetno), što je u kuhinji. Dok je još uvijek u povojima, ovaj trend raste brzo i dizajneri i proizvođači već primjenjuju otvorene police u svojim dizajnima za 2014.
13 svježih trendova za kuhinje u 2014. | Uredjenje doma

12. Raj za kuvare

Kuhinja je, prvenstveno, namenjena kuhanju. Svaka velika kuhinja sa svim priborom, radnim površinama, ventilacijom i aparatima je impresivna, a dobro osmišljena i izrađena može biti središte cele kuće. Drvene radne plohe, aparati od brušenog čelika, velika ventilacija, kuhinjski pribor zbog kojeg bi se Jamie Oliver rasplakao od sreće – to je ono što morate tražiti u 2014. “Ili veliko ili ništa” moto je ovogodišnjeg dizajna kuhinje. Savjet: pokušajte njegovati kulinarske sposobnosti kako bi se slagale s kuhinjom – da izbegnete neugodnosti.
13 svježih trendova za kuhinje u 2014. | Uredjenje doma

13. Bakar sa stavom

Već smo rekli da metali u kuhinjskom interijeru postaju sve popularniji, naročito bakar. Ove su godine u trendu bakreni detalji, bakreno posuđe i neobične bakrene kuhinjske nape. Prava čarolija su ručno rađene kuhinjske nape po mjeri. Bakar je poželjan u dizajnu interijera vašeg doma, ali kuhinja je mjesto gdje se bakar ističe u svom punom sjaju.
13 svježih trendova za kuhinje u 2014. | Uredjenje doma


11 načina da oživite vašu spavaću sobu 


11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 | Uredjenje doma

Spavaća soba – jedna od najvažnijih prostorija u kući i jedna od onih u kojoj provodimo najviše vremena (čak i ako u njoj samo spavamo). To je, također, jedna od rijetkih soba koju možete dizajnirati i ukrasiti kako bi zadovoljiti vaše specifične ukuse, a ne morate brinuti što o tome misle vaši prijatelji, jer je oni nikad neće vidjeti. Kod parova je potrebno ostvariti balans, svojevrsno žongliranje, žrtvujući osobne ideje, kako bi došli do sporazuma o dizajnu koji vam odgovara.
Mi u Uređenje-doma znamo psihološki učinak i mentalno stanje u koje vas može dovesti vaša spavaća soba – boje, osjećaj i energija koja se emitira. Spavaća soba je prvi prizor koji ugledamo kad ujutro otvorimo oči, a ujedno i posljednji koji vidimo prije nego zaspimo. Vjerujemo kako je zdravo započeti dan buđenjem u okruženju spavaće sobe koje stimulira pozitivnu mentalnu energije, što je savršena odskočna daska za Carpe Diem – dan s istinskom strašću i užitkom.
Ovdje ćemo predstaviti 11 različitih trendova koji su popularni u 2014. godini. Ali, kao što smo rekli, trend ili ne, spavaća soba je osobno svetište koje trebate urediti tako da vas inspirira – za vas.

1 . Cvetni zidni uzorak

Ekstravagantni i kitnjast cvjetni zidni uzorak izgleda svježe. Ima nešto osvježavajuće u ljepoti prirodnog cvijeća (ne želimo zvučati previše cvjetno). Ako ste osoba koja cijeni zamršenost i fascinirani ste živim svijetom, velika zidna slika ili ispis može dodati tu inspirativnu notu koja je nedostajala vašoj spavaćoj sobi. Osobno više preferiramo profesionalno ručno oslikane zidne slike, no to ima svoju cijenu. Veliki naljepnice sa slikom ili zidne tapete su prihvatljiva alternativa, sve dok vas prizor inspirira dok gledate u njega.
Primjer lijepog maslačka u nastavku, za mene, govori nešto o meni i mom životu. To je više od lijepe slike na zidu, a tomu težimo u ovom trendu koji je popularan u 2014. godini.
11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 | Uredjenje doma

2 . Siva, blijedo-crna i prljavo-bijela

Potražite nijanse sive, crne i bijele, koje se stapaju jedna u drugu, kao što se različite biljke stapaju u jednu zelenu šumu – no sve crno-bijelo. Posjetite neki od salona za dizajn interijera ili sajmove namještaja godine i vidjet ćete koja paleta boja namještaja prevladava među dobavljačima. Ako je popularno među dobavljačima, znači da kupci to traže, što znači da je ovo jedan od trendova za 2014. godinu.
11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 | Uredjenje doma

3 . Uticaj hotela

Nekima se ovo neće svidjeti, ali hotelski stil spavaće sobe polagano ulazi kroz vrata dizajna spavaće sobe. Potražite velike prostrane krevete, ekstravagantna, ali ipak univerzalna uzglavlja i funkcionalne noćne stoliće s obje strane kreveta, stol sa stolcima i velike prozore koji u  prostor puštaju puno prirodnog svjetla.
Potražite luksuzni hotelski, a ne jeftin motelski, otrcan stil sobe. Rasvjeta je jedan od najvažnijih čimbenika koji utječu na raspoloženje ljudi, zato je prigušena rasvjeta hotelskih soba najbolji izbor. Dodajte neke biljke i zelenilo kako biste postigli toplu, ugodnu, domaću atmosferu.
11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 | Uredjenje doma

4 . Tradicionalni stil

Iako je ovo stari trend, još je uvijek popularan, a bit će popularan i u 2014. godini. To je vrlo siguran izbor, ako ne planirate mijenjati dekor sobe generacijama, jer na njemu nema oznake vremena i neće izaći iz mode. Razmislite o trendovima u dizajnu 60-ih i 70 –ih – oni su izašli iz mode i zastarjeli te u nekom trenu zahtijevaju preoblikovanje. Soba poput ove u nastavku je bezvremenska. Sobu ćete morati obnoviti kako bi ostala svježa, ali opći temeljni dizajn sobe ostaje netaknut. Naslonjač, oslonac za noge, jastuci, čak i zavjese oko ruba kreveta cvjetnog su uzorka, koji je najveći hit 2014. Dakle, čak i soba koja je tradicionalna može biti uređena dodacima koji su u modi, sve dok  dopunjuju ambijent sobe.
11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 | Uredjenje doma

5 . Radiant Orchid (blistava orhideja)

Bogata i životna, baš kako ime sugerira, blistava orhideja je Pantone izbor boje za 2014. Ova paleta nije za svakoga, ali kako je navedeno, ako vas ova boja puni energijom odlučite se za nju – ne samo da će vas zadovoljiti emotivno, već i mentalno, jer ćete znati da predvodite u posljednjem trendu dizajna enterijera. Pogledajte boju zidova, sjenila, cvjetne umjetnosti, tepiha, ukrasnih jastuka s uzorkom, prekrivača i presvlaka, a kako bi to sve zaokružili dodajte zanosnu, živu orhideju, kao trešnju na tortu.
11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 | Uredjenje doma

6 . Mrvica danskog duha

Danski kreveti su aktuelni u 2014. Popularnost ovog stila kreveta je porasla u prošloj godini i čini se da i dalje raste. Nizak, čistih linija i krevet koji podsjeća na klinički, predstavlja napuštanje sofisticiranosti. Krevet je centralni i najveći komad namještaja, koji privlači pogled. Stoga, važno je da izaberete onaj koji se uklapa u dizajn sobe i koji privlači pažnju. Danski kreveti upravo to i čine. Upotpunite smisao danskog kreveta sa svijetlom, nezatrpanom i oganiziranom sobom za potpuni efekat.
Danski kreveti su IN u 2014. Ovom stilu kreveta raste popularnost kroz prošlu godinu, a i dalje je u trendu. Nizak, čistih linija, krevet koji podsjeća na klinički, napušta sofisticiranost. Krevet je središnji dio spavaće sobe, to je najveći komad namještaja koji privlači poglede, stoga je važno pronaći onaj koji odgovara dizajnu sobe i koji privlači pažnju. Danski kreveti čine upravo to. Nadopuniti danski krevet s urednom, svijetlom i organiziranom sobom za potpuni učinak.
11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 | Uredjenje doma

7 . Marokanski detalji

Vidjeli smo porast etničkih uzoraka u proteklih nekoliko godina, no ovaj trend je poseban – marokanski. Maroko, smještena u sjeverozapadnoj Africi, prodire u svjetski dizajn svojim jedinstvenim uzorcima i dizajnom. Potražite marokanski uzorak na platnu, zavjesama, presvlakama i pokrivačima za krevet. Sve su to dodaci koje je lako uklopiti, ali koji imaju snažan rezultat u odnosu na uloženi trud. Ovo nije trend za svakoga, ali ćemo ga definitivno osjetiti i vidjeti kroz 2014. godinu.
11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 | Uredjenje doma

8 . Prirodni materijali

Prirodni tonovi, drvo, metal, kamen i cigla – to je sve IN u 2014. Koristite prirodni jezik drvenih ploča ili opeke za zidove (kao na slici). Koristite prirodne materijale kao osobine sobe, kao što su prostorije ispod, gdje Murphy Code koristi debele daske od drveta, pokazujući prirodne utore i krivulje, koji iskaču iz kreveta kao oblik na zidu, dobro protkano rasvjetom svijećnjaka – volimo to. To je trend koji ćemo vidjeti u dizajnu cijelog doma u 2014., a neizbježan je u spavaćoj sobi.
11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 | Uredjenje doma

9 . Rustikalni stil

Rustikalno, prirodno i čvrsto. Kao što je vidljivo u modernom i nježnom dizajnu na slici, ovdje je riječ o korištenju lokalnih materijala i boja. Prirodni dodaci poput grana (breza ili obojeno bijelo?) daje zaista rustikalni ugođaj sobi. Slično kao i stil koji smo naveli prije ovog, rustikalni stil više odgovara kući za odmor i prirodnom okruženju, za razliku od gradskog stana. Taj sirov, prirodni i rustikalni ugođaj sobe, trend je u 2014. godini, a vjerojatno i ubuduće.
11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 | Uredjenje doma

10 . Tartan – karirani škotski uzorak

Gdje je moguće, dobitna ideja je kombiniranje više uzoraka koji su u trendu. Na slici ispod kombiniran je prirodan, rustikalni dizajna s kariranim škotskim uzorkom. Škotski uzorak izlazi i vraća se u modu, a vraća se u trend 2014. Karirani škotski uzorak najlakše je primijeniti na jastucima, prekrivačima i zavjesama – lako ga je primijeniti, a snažno djeluje na prostor.
11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 | Uredjenje doma

11 . Lepe plave nijanse

Posljednje, ali svakako ne i najmanje važno, ovo jedan od najjačih trendova na tržištu dizajna innterijera, kao i u drugim industrijama – plava, plava, plava. Teško je pogriješiti s plavim. Nježni pastelni tonovi nebesko plave, mornarske, briljantno plave do električno tirkizne – one su sve u modi , a što je najbolje, odlično se slažu međusobno. Kao i kod dizajna ispod, plave nijanse u kontrastu sa svježom bijelom, daju sobi sretan osjećaj optimizma i sreće – idealno za početak savršenog dana. Zidovi, ploča, lampa, jastuci, cvijeće, krevet i zavjese – to je svestrana boja koja je jednostavna za korištenje na mnogo načina.
11 svježih trendova za spavaće sobe u 2014 | Uredjenje doma