среда, 23. март 2016.

5 inspirativnih ideja za dnevnu sobu u crnoj boji


Crna boja je izuzetno svestrana, nikad ne izlazi iz mode i može da učini prostor luksuznijim i modernijim. Nešto je lakše ovu boju upotrebiti u privatnim prostorijama kao što su spavaća soba ili kupatilo, međutim, pet dnevnih soba koje vam predstavljamo ubediće vas da crna može biti savršena i za ovu prostoriju.
Neke od njih sadrže akcentovane crne elemente kao što su zidovi i nameštaj, dok su druge prigrlile temu  u potunosti. Uživajte u pet zavodljivih rešenja, od raskošne i moderne do udobne i šik sobe.


1. Raskošna soba


Studio "Dzhemesyuk Design" napravio je u ovoj dnevnoj sobi savršen spoj tamnog drveta, mat crne i sjajne zlatne boje. Opremljena je modernim nameštajem, luksuznim mermernim klub stolom i teksturalnim tepihom. Fokalnu tačku prostorije predstavlja blistava zlatna dekoracija na zidu, dok na drugom zidu pažnju privlači  kontrastna bela slika sa strateški postavljenim lusterima. Na suprotnoj strani prostrije, nalazi se  praktičan crni regal sa staklenim kliznim vratima koja štite sadržaj polica iza njih.




2. Crno-bela soba


Mitaka Dimov dizajnirao je tamnu dnevnu sobu sa akcentom na motivacionoj poruci "Ostani pozitivan". Korišćeni su različiti materijali i teksture koji joj pružaju bogatiji izgled i ističi crno-belu temu prostorije. Naspram sjajnog crnog zida u kom se ogledaju raznovrsni svetlosni izvori nalaze se sofe od crnog pliša. Zona za opuštanje predviđena je da bude tamna, dok je trpezarija u beloj boji, svetla i otvorena. Trpezarijski sto upotpunjen je stolicama Konstantina Grčića iz kolekcije "Chair One".




3. Moderna soba


Akcentovan crni zid u ovoj dnevnoj sobi predstavlja savršenu pozadinu za metalik geometrijske lustere koji su u trendu ove godine. Prostorija je opremljena tamnom sofom i tepihom u cik-cak dezenu, a parket i nameštaj od svetlog drveta, kao i beli jastuci, dopunjuju paletu. Ogoljeni betonski zid dodatno ističe žičane nosače stepenica.




4. Udobna soba


Dušan Vukčević osmislio je ovu udobnu dnevnu sobu sa mat crnim zidovima i sofom neutralnih boja. Odabrao je kontrastan, ipak zanimljiv spoj istrošenog drvenog parketa i moderog nameštaja, kao što su metalni klub sto, police i velika lampa.




5. Šik soba


Ova šik dnevna soba je najbolji dokaz da crn zid ne čini prostoriju tmurnom, već predstavlja savršen okvir za nameštaj i na najbolji način ističe boje i teksture.




Izvor:http://www.kucastil.rs/

уторак, 22. март 2016.

Radne sobe u shabby chic stilu



"Shabby chic" postaje sve popularniji i kod nas i pronalazi mesto u svakoj prostoriji doma, čak i u radnim sobama. Pored inspirativnih kućnih kancelarija za one koji provode sate ispred laptopa, pružamo ideje i kako da ljubitelji "uradi sam" projekata urede svoj radni kutak u "trošnom" stilu.

Za one koji se prvi put susreću sa ovim stilom, "shabby chic"  predstavlja kombinaciju starinskih i vintidž predmeta, istrošenih i pohabanih dekorativnih elemenata i na prvo mesto stavlja komfor, kreativnost i maksimalnu iskorišćenost dostuphih predmeta. Starim stvarima se pruža nova šansa, a neretko se pored njih nađu i novi predmeti koji oponašaju trošan ili starinski izgled.



Ako se odlučite da opremite radni prostor u ovom stilu, to ne treba da bude puko praćenje trenda. Bitno je da kreirate praktičan i komforan prostor za rad u kojem ponosno možete da izložite najnovija "otkrića" sa tavana ili buvljaka. Ovaj stil predstavlja savršen odgovor na potrebe moderne kancelarije, a to su  prijatan ambijent, kreativno okruženje i funkcionalnost.




Dekorisanje radnog prostora u ovom stilu je veoma zabavno. Širok spektar dostupnih predmeta i mogućnost da iskažete svoje "uradi sam" umeće čine ga savršenim za kreativne osobe. Sve od jednostavnih stvari kao što su prazni starinski ramovi za slike ili vazne do starih vrata, žaluzina i kofera, može da posluži kao dekoracija. A, ako imate stari sto i stolicu koji su nedavno restaurirani, vaš radni kutak je gotovo opremljen.




Iako ovaj stil uglavnom podrazumeva dosta bele boje, unošenje vedrijih nijansi je veoma lako. Pastelne boje se savršeno uklapaju u ovaj romantičan stil, ali i svetlije nijanse narandžaste i sive se mogu koristiti umereno. Previše boja mogu stvoriti vizuelni haos koji nije poželjan u radnom okruženju, pa treba voditi računa o balansu. Dezene, uglavnom cvetne, možete uneti preko zavesa, tapeta ili sedišta na stolicama.




Kako bi prostor na najbolji način odslikavao vašu jedinstvenu ličnost, nemojte se plašiti da kombinujete stilove. Boho chic je stil koji se će lako uklopiti, a možete kombinovati i moderne, elegantne elemente koji će pružiti dodir glamura ili pak, rustične za osećaj topline u prostoru.




Izvor:http://www.kucastil.rs/

понедељак, 21. март 2016.

Police od starih kofera


Pratite pet jednostavnih koraka i otkrijte kako da zaboravljenim, starim koferima povratite prvobitnu upotrebljivost, i to na jedan maštovit i neočekivan način.
Dovoljno široke vaznu, svećnjak ili drugi dekorativni predmet, ove interesantne police savršeno će se uklopiti kako u dnevnu, tako i u spavaću sobu, trpezariju ili hodnik, i pružiti im retro i šik izgled.




Potreban materijal:


Stari koferi
Deblja ploča od drveta (približno 20x60 cm po jednom koferu)
Krep traka za krečenje (ili neka druga koja se lako skida)
Testera za metal
Libela
Bušilica
Tiplovi
Šrafovi
Šrafciger



Način izrade:


1.  Izvadite platno kojim je obložena unutrašnjost kofera. To će vam olakšati presecanje kofera i smanjiti nered prilikom tog procesa. Postava se relativno lako može izvaditi – uzmite jedan ćošak i vucite.




2. Odredite kolika će biti širina police, pa izmerite kofer, a zatim zonu koja će se seći oko celog kofera oblepite trakom. Preko trake markerom iscrtajte preciznu liniju po kojoj će ići rez. Traka će sprečiti da sečivo ošteti površinu kofera.




3. Pretesterišite kofer na označenom mestu. Većina starih kofera ima metalnu traku po sredini na mestu gde se sklapa, pa za presecanje treba koristiti testeru za metal.




4. Napravite drveni panel koji ima dve svrhe: predstavlja potporu da se otvor kofera ne bi ulegao i osnovu koja će držati kofer na zidu. Izmerite otvor kofera i isecite komad ploče odgovarajućih dimenzija.




Ako je vaša ploča tanka, pa nije dovoljno široka da se za nju direktno šrafovima pričvrste koferi, na njene ivice ukucajte manje komade ploče od iverice kao što je prikazano na slici. Ako imate široku ploču, izostavite ivericu.




5. Postavite drveni držač na zid tako što ćete probušiti odgovarajuće rupe na ploči i zidu. Postavite tiplove i šrafovima pričvrstite ploču za zid. Zatim zašrafite kofer za ploču i vaša polica je gotova.






Izvor:http://www.kucastil.rs/

недеља, 20. март 2016.

Top 5 trendova sa ovogodišnjeg sajma nameštaja u Kelnu


Na sajmu nameštaja u Kelnu "IMM Cologne" koji se održao od 18. do 24 januara, ukupno 1185 kompanija iz 50 zemalja predstavilo je trendove koji nas očekuju ove godine. Sa cifrom od 80.000 poslovnih posetilaca iz 128 zemalja, Sajam je zabeležio rast od 4,8 procenata u odnosu na 2014. godinu. Ukupno 120.000 posetilaca imalo je prilike da uživa i vidi novine u svetu unutrašnjeg dizajna.


Otkrivamo vam pet vodećih trendova za uređenje enterijera sa ovogodišnjeg Sajma nameštaja u Kelnnu.


1. Dom ponovo postaje "utočište"


Udobnost i osećaj sigurnosti postaju sve bitnija odlika doma. Pažnja je usmerena i ka novim kombinacijama. Postoji veća sloboda korišćenja pojedinačnih komada nameštaja i aksesoara. Rezultat je dom koji je jedinstven baš kao i njegovi stanari.




2. Povratak u polovinu prošlog veka


U svim sektorima proizvoda uočava se dizajn koji podseća na onaj iz perioda od 40-ih do 60-ih godina XX veka. Dizajn na efikasan način koristi materijale, ima delikatne odlike i manji je i lakši. Ovaj trend se može objasniti manjim prostorom za život koji je dostupan u gradovima, kao i generalno osećajem nostalgije.




3. Dominiraju prirodni materijali


Drvo, kamen, staklo i metal: prirodni materijali su naročito popularni. Pored velike zastupljenosti drveta u izradi stolova i stolica, za izradu ploča stolova dosta se koristi prirodan kamen. Popularne opcije obuhvataju evropski mermer i egzotičan kamen iz Južne Amerike sa unikatnim šarama. Upotreba kore drveta u dekorisanju zidova je još jedan trend koji je na pomolu.




4. Razigraniji dizajn nameštaja


Ovaj trend polako zahvata sve prostore, od dnevnog boravka do kupatila. Elementi nameštaja postaju lakši, razigraniji, skulpturalni. Glomazne sofe postaju elegantne, postavljene na tanke noge, a ujedno čine skladne kompozicije sa foteljama i klub stolovima. Jastuci su zaobljenih formi, komode za TV izgledaju ležerno i najčešće se koriste u kombinaciji zatvorenih elemenata i polica. Dominiraju svetle boje, zatim kontrastne ili je kompozicija šarenaa, prozračnost je dodatno naglašena rasvetom.




5. Klasični britanski i nordijski stil rasvete


Kompanija "EBB & FLOW" bavi se dizajniranjem i proizvodnjom rasvete, kao i funkcionalnih i dekorativnih predmeta. Kombinovanjem klasičnog britanskog i nordijskog stila sa osnovnim materijalima kao što su staklo, metal i tekstil, postiže se stil koji karakterišu jednostavnost, prozračnost, boje i moderan dizajn. Kroz boje i oblike, rasveta je dizajnirana tako da unese toplinu i radost, donese inspiraciju i lepotu.




Izvor:http://www.kucastil.rs/

Upoznajte Houzz!!!


Image result for houzz logo



Houz je veb sajt i onlajn zajednica o arhitekturi, dizajnu enterijera i dekoracije, zelene površine i poboljšanje kuće. Houz platforma i za mobilne uređaje sadrži slike, članke, preporuke proizvoda kao i korisnički forum. Kompanija je osnovana 2009 sa sedištem u Palo Altu u Kaliforniji.


Ovako izgleda njihov sajt preko mobilnog uređaja:


*Proizvodi na njihovom sajtu 

Foto:Screenshoot


*Slike enterijera

Foto:Screenshoot

*Njihov meni

Foto:Screenshoot


*Početna strana

Foto:Screenshoot










Tirkizni raj u vašem domu


Kako nam se jesen polako približava, tako i vreme lagano postaje sve tmurnije. Šarenilo letnje prirode polako jenjava, biljke završavaju svoje sezone cvetanja, a lišće polako počinje da opada. Dolaze oni meseci tokom kojih nam je, zbog vremena, draže da budemo kod kuće. Ali, tamo ne mora da se useli atmosfera hladnoće i sivila! Postoji način da osvežite čitav izgled kuće, bez velikih novčanih ulaganja.

Ukoliko nemate mnogo sredstava koje biste mogli da izdvojite za uređenje enterijera,nabavite detalje - i to u tirkiznoj boji, jer će ona uneti preko potrebnu živost u sive dane. To mogu biti jastučići za sofu, fotelju, ukrasna činijica, vaza, set šolja... Bilo šta što vam je u suštini i potrebno, a usputno će biti i odlična dekoracija.




Ako ste već planirali da krečite, prostoriju u kojoj provodite najviše vremena stavite na prvo mesto. Jedan zid ofarbajte u tirkizno, a ostale uklopite uz njega - možete koristiti belu, šampanjac boju... I sam pogled na tirkizni zid razbiće svaku monotoniju.




Sličan efekat možete da postignete i sa tepihom. Nabavite mali tepih ili stazu u tirkiznoj boji i stavite ga u prostoriju u kojoj često boravite. Topla jutarnja kafa biće vam mnogo veće uživanje kada je popijete u veselom okruženju, kakvim ova boja čini svaki prostor.





To bi trebalo da uradite i ukoliko imate suviše taman enterijer. Ali, ako ste već zadovoljni tepihom i nameštajem koji imate, unesite malo živosti, na primer, kupovinom fotelje u jakoj plavoj boji.




Ukoliko ste ipak planirali da pravite veće promene i odvojili malo više novca za uređenje doma, budite što maštovitiji. Poslužite se idejom o jednom plavom zidu, ali idite i korak dalje - kupite trosed ili garnituru u tirkiznoj boji.





Svako ko vidi vaš novi enterijer biće oduševljen, veseo i rado će boraviti kod vas, sve zahvaljujući moćima koje ova živa boja poseduje!

Izvor:http://www.kucastil.rs/

Top 5 trendova u uređenju enterijera za 2016.


Predstavljamo vam listu trendova koje dizajneri najavljuju za 2016. godinu, a na koje bi definitivno trebalo da obratite pažnju u narednih nekoliko meseci. Otkrivamo vam i kako da ove predloge uklopite u svoj postojeći enterijer.


1. Predmeti od metala


Zvezda 2016. biće metalni predmeti zahvaljujući sposobnosti da pruže dodir glamura i prefinjenosti svakom prostoru. Dodajte toplinu prostoriji  koristeći roze zlato ili bakar ili eleganciju uz srebro ili hrom.

Glavna razlika u odnosu na prethodne trendove upotrebe metala je fleksibilnost kombinovanja. Nemojte se ustručavati da koristite jedan tip metala za centralni element prostorije, a drugi za sporednu dekoraciju.




2. Održivi dizajn


Trendovi u kulturi oduvek su imali veliki uticaj na dizajn, pa ove godina možemo očekivati dosta ekoloških elemenata u enterijeru. Baš kao što se održivi elementi  uspešno primenjuju u arhitekturi, pri čemu se forma i funkcija savršeno uklapaju, važno je koristiti i elemente u enterijeru koji ne samo što izgledaju lepo, već i umanjuju štetan uticaj na ekosistem.

Koristeći prirodne materijale u enterijeru kao što su drvo ili kamen je najlakši način da se postigne taj cilj. Kada god je moguće, tražite Artisan proizvode. Pored toga što njihova izrada manje zagađuje okolinu od sličnih predmeta masovne proizvodnje, ovi predmetiimaju i duži vek trajanja.




3. Printovi iz prirode


Ovaj trend podrazumeva upotrebu šara koje se mogu naći u prirodi. U ovoj godini, na velika vrata će vratiti dekor inspirisan biljkama, cvetni i životinjski printovi. Kao što je slučaj sa svakim dezenom, umereno korišćenje je preporučljivo, a naročito kada se radi o upečatljivim šarama.

Kako biste bili sigurni da će vaš enterijer neće izgledati demode ili kič, koristite ove printove samo na dva, tri elementa u prostoriji i razmislite o korišćenju šara koje odstupaju od njihove prirodne palete boja.




4. Geometrija


Ako ste u potrazi za kreativnim rešenjima za dekoraciju enterijera, najlakši način da ostavite utisak je korišćenje gemetrijskih oblika. Interesovanje za ovakav dizajn predstavlja, zapravo, produžetak trenda inspirisanog ’70-im godinama prošlog veka.

Sjajna karakteristika ovog trenda je što se može uklopiti uz bilo koji stil ili dizajn. Ako želite ultra moderan izgled, odaberite nameštaj ili rasvetne elemente izraženog geometrijskog oblika. Za umereniji izgled, primenite geometrijske šare na tepihu, pločicama, dekorativnim predmetima ili jastučićima.




5. Plava boja


Svaka godina ima svoju boju, pa ni 2016. nije izuzetak. Intenzivne nijanse plave boje kao što su kobaltna, mornarska ili kraljevsko plava su pravi izbor za ovu godinu. Ove nijanse je lako upotrebiti u enterijeru, a od vas zavisi koliko želite da se istaknu.

Za one koji žele da stvore opuštajuću atmosferu u prostoriji, pravo je rešenje da okreče zidove u plavu boju. Plave nijanse se mogu upotrebiti i na diskretniji način kroz poneki dekorativni element ili komad nameštaja kao što su fotelja ili tabure.




Izvor: http://www.kucastil.rs/

субота, 19. март 2016.

Kako dekorisati enterijer u bojama 2016. godine


Bilo da se opredelite za privlačnu rozenkvarc boju ili umirujuću prozračno plavu, ili čak obe, možete kreirati elegantan i moderan prostor, a mi vam otkrivamo pet efikasnih načina da to učinite.


1. Prekrijte zidove prozračno plavom bojom


U objašnjenju instituta zašto je baš  ova nijansa plave boje odabrana za 2016. godinu stoji da je ona "lagana i prozračna, poput plavog neba iznad nas, donosi osećaj spokoja čak i u turbulentnom vremenu".

Boje utiču na raspoloženje, a umirujuće dejstvo plave boje je najsnažnije kada nas okružuje, pa je odabir prozračno plave boje za zidove odličan izbor. Savršena je za prostorije u kojima treba da se opustite, kao što je spavaća soba.





2. Rozenkvarc za upečatljiv nameštaj


Nasuprot umirujućoj prozračno plavoj boji, "Pantone" opisuje rozenkvarc kao "upadljivu ali nežnu boju koja prenosi saosećanje. Te osobine čine rozenkvarc pogodnom bojom za upečatljiv komad nameštaja.  Rozenkvarc je dovoljno upadljiva da privuče pažnju, pa ipak dovoljno prefinjena da pruži dodir elegancije prostoru.

Ako je vaša sofa ili trpezarijske stolice u ovoj boji, ključno je da ostatak enterijera bude u neutralnim nijansama kako bi predstavljao savršen okvir za boju koja će obeležiti ovu godinu.





3. Tkanine i aksesoari u prozračno plavoj boji


Ako su zidovi u plavoj boji previše za vas, opredelite se za manje trajno rešenje u vidu aksesoara, prekrivača za krevet, tepiha ili ukrasnih jastučića. Koristite kombinaciju različitih tekstura i tkanina postići ćete interesantan izgled ali i isti umirujući osećaj.





4. Rozenkvarc za akcentovan zid


Ako vam se ne dopada ova boja na nameštaju, ofarbajte zid koji predstavlja fokalnu tačku u prostoriji. Pružite savršenu pozadinu za galeriju slika ili interesantno ogledalo u dnevnoj sobi ili iskoristite ovu boju da istaknite moderne uređaje u kuhinji.





5. Kombinujte rozenkvarc i prozračno plavu


Koristeći ove dve boje zajedno, stvorićete kontrast koji će oživeti svaki prostor. Možete izabrati jednu boju za dominantan element enterijera, a drugu boju koristiti na detaljima. Ili, pak, obe boje koristiti u istoj meri na detaljima i aksesoarima.




Izvor: http://www.kucastil.rs/